Historie

Ontstaan

Op initiatief van Wim Nieuweboer besloot een groep vrienden om een koor te vormen. De officiële oprichtingsdatum is bij notariële acte vastgesteld op 30 december 1980. Bij het eerste optreden in de Immanuëlkerk in Groningen had het koor nog geen naam. Toen de organisator vroeg hoe hij het koor zou aankondigen, is er ter plekke de naam “Drents Vocaal Ensemble” ontstaan.

Activiteiten en concerten

In meer dan 45 jaar van zijn bestaan heeft het Drents Vocaal Ensemble tientallen concerten gegeven in Drenthe, Groningen en zelfs in Duitsland (Börstel). Onder meer is uitgevoerd in Borger, Emmen, Norg, Assen, Gasselte, Rolde, Zweeloo, Diever, Vries, Oosterhesselen, Groningen, Gieten, Hoogeveen, Klazienaveen, Gramsbergen, Westerbork, Winschoten, Gasselternijveen, Ter Apel, Annerveenschekanaal, Odoorn, Vilsteren en Veenhuizen.
Het koor heeft meegedaan aan verschillende programma’s van RTV Drente en er is een CD verschenen.

Dirigenten

Vanaf het ontstaan tot 1985 was Ed Vennik dirigent van het Drents Vocaal Ensemble. Hij werd opgevolgd door Pim de Koning, die na tien jaar het dirigeerstokje doorgaf aan Els Kruis. Zij gaf leiding aan het koor van 1995 tot 2000. Van 2000 tot 2004 stond het koor onder de leiding van Wim Opgelder. Daarna hebben Hans Riphagen (2004-2006) en Ronald Kreuk (2006-2008) voor het koor gestaan. Vanaf april 2008 tot en met augustus 2020 stond het Drents Vocaal Ensemble onder directie van Bernard Slofstra. Per 1 oktober 2021 is Viola Land als dirigent aangetreden, per 1 januari 2022 voor onbepaalde tijd.