‘Van de liefde en het leven’. Expressieve muziek uit Spanje en Argentinië

Spaanse passie en expressie domineren in de komende concerten van het Drents Vocaal Ensemble. Op zondag 13 januari 2019 wordt het uitgevoerd in het programma van de Culturele Raad Norg in de Margarethakerk in Norg (15:00 uur) en op zaterdagavond 19 januari 2019 in de Hervormde kerk in Odoorn (20:00 uur). Het koor in ‘Van de liefde en het leven’ na een eerste blok van gemengde middeleeuwse stukken, de 19e eeuwse ballade van Juan Cápon die symbolisch voor Galicië is geworden: Negra sombra. Na de pauze zingt het koor vier delen van de Romancero Gitano. Deze gedichtencyclus van Federico García Lorca (1852-1909) werd getoonzet voor koor en gitaar door de Spaanse neoromantische componist Marcel Castelnuovo-Tedesco (1895-1968): krachtige beelden, voorzien van muziek met evenveel zeggingskracht. Gitarist Levi Akkerman begeleidt het koor in dit werk en speelt daarnaast enkele werken van componist en gitarist Francesco Tárrega (1852-1909).
Het laatste blok omvat liederen van de productieve Argentijnse componist Carlos Guastavino (1912-2000). Hij verwerkte in zijn land populaire en folkloristische ritmes en melodieën in een romantisch-klassieke stijl. O.a. zingt het koor zijn ‘Se equivocó la paloma’, een lyrische toonzetting van ‘La paloma’ van de Spaanse dichter Rafael Alberti. Meer informatie over het programma, zie onder Concerten.

Het programma staat onder leiding van dirigent Bernard Slofstra. Levi Akkerman is gitaardocent en deed de opleiding klassieke gitaar aan het conservatorium in Enschede bij Ulrich Steier. Hij volgde workshops en masterclasses bij Ulrich Steier, Izhar Elias, Niels Ottink, Thomas Müller Pering, Elliot Simpson, Paul Griffiths en Sanel Redzic. Sinds 2013 heeft hij een eigen lespraktijk, speelt solo en in samenwerking met coverbands, producers en andere artiesten.

Reserveren Norg: zie www.cultureleraadnorg.nl
Reserveren Odoorn: mail secretariaat@drentsvocaal.nl

Drents Vocaal is verhuisd naar Gieten. Nieuwe zangers welkom!

Het Drents Vocaal Ensemble startte na de zomervakantie de repetities in de Dorpskerk, Brink 8 te Gieten. De wens om weer in de ruimtelijke akoestiek van een kerk te kunnen oefenen was aanleiding voor de verhuizing vanuit Borger naar Gieten. Zangers uit Gieten en omstreken, die belangstelling hebben om te komen zingen bij ons kamerkoor – we zijn vooral op zoek naar bassen, tenoren en alten – worden van harte uitgenodigd om eens een repetitie bij te wonen, te luisteren of mee te zingen. Geheel vrijblijvend!

Wij beginnen op korte termijn weer met de studie van muziek van Eric Whitacre in de voorbereiding van een gezamenlijk concert met het Kamerkoor Marum, gepland in het najaar van 2019.