Vooraankondiging: uniek concert PEACE! zaterdag 9 november Leek

Het Drents Vocaal Ensemble heeft samen met Kamerkoor Marum, dat ook onder leiding staat van Bernard Slofstra, de samenwerking gezocht met het Veenkoloniaal Symfonieorkest (VKSO) voor de begeleiding van een bijzonder koormuziekprogramma. We willen hedendaagse koormuziek aantrekkelijk brengen voor een breed en ook jong(er) publiek. Zo’n samenwerking op een inhoudelijk programma met werk van componisten die in het noorden niet heel vaak worden uitgevoerd is uniek.

Rond het thema ‘Vrede’ zullen werken van twee bekende eigentijdse componisten uitgevoerd: Karl Jenkins (bekend van o.a. Adiemus en The Armed Man, A Mass for Peace) en Eric Whitacre (Amerikaans componist van a capella koorwerk, dirigent en beroemd van zijn internationale virtual choirs). Eric Whitacre dirigeerde voorjaar 2019 nog het Groot Omroepkoor in het Concertgebouw en zal dat in het voorjaar van 2020 weer doen. Karl Jenkins heeft veel met het thema vrede gedaan, er zijn mooie stukken uitgekozen en in de combinatie met de rijke, gelaagde, soms verstilde klankwereld die Eric Whitacre in zijn composities weet op te roepen, belooft dit concert een indrukwekkende ervaring te worden. Locatie is Kerk de Hoeksteen in Leek, een grote kerk om aan koren en orkest voldoende ruimte te verschaffen en daarnaast ook de nodige bezoekers te kunnen herbergen.

Kamerkoor Marum en het Drents Vocaal Ensemble zingen deels a capella, voor een deel worden koorstukken begeleid door het VKSO orkest en daarnaast speelt het VKSO enkele stukken die passen bij het thema en de kleur van dit programma, zowel klassieke (Beethoven, Schumann) als lichtere (filmmuziek van John Barry en John Williams).

Beide koren hebben al meer dan een jaar afzonderlijk aan het programma gewerkt. Na de zomervakantie komt de periode van intensieve gezamenlijke repetities en uiteindelijk afstemming van het geheel met het VKSO. Zodra het programma bekend is, wordt het op de site gepubliceerd.

Met ‘Spaanse’ concerten succes geoogst

Het Drents Vocaal Ensemble kan terugkijken op twee succesvolle concerten in januari, met medewerking van gitarist Levi Akkerman. Het publiek was enthousiast over de uitvoering van dit Spaanse programma en het koor heeft veel plezier aan de uitvoeringen beleefd. De rest van het seizoen gaat het koor werken aan een prachtig programma met muziek van Eric Whitacre en Karl Jenkins, in samenwerking met het Kamerkoor Marum en het Veenkoloniaal Symfonieorkest, naar alle waarschijnlijkheid in november 2019. Zodra de details bekend zijn, meer informatie op deze site!

‘Van de liefde en het leven’. Expressieve muziek uit Spanje en Argentinië

Spaanse passie en expressie domineren in de afgelopen concerten van het Drents Vocaal Ensemble. Op zondag 13 januari 2019 werd het uitgevoerd in het programma van de Culturele Raad Norg in de Margarethakerk in Norg (15:00 uur) en op zaterdagavond 19 januari 2019 in de Hervormde kerk in Odoorn (20:00 uur). Meer informatie over het programma, zie onder Concerten.

Het programma stond onder leiding van dirigent Bernard Slofstra. Levi Akkerman is gitaardocent en deed de opleiding klassieke gitaar aan het conservatorium in Enschede bij Ulrich Steier. Sinds 2013 heeft hij een eigen lespraktijk, speelt solo en in samenwerking met coverbands, producers en andere artiesten.

Drents Vocaal is verhuisd naar Gieten. Nieuwe zangers welkom!

Het Drents Vocaal Ensemble startte na de zomervakantie de repetities in de Dorpskerk, Brink 8 te Gieten. De wens om weer in de ruimtelijke akoestiek van een kerk te kunnen oefenen was aanleiding voor de verhuizing vanuit Borger naar Gieten. Zangers uit Gieten en omstreken, die belangstelling hebben om te komen zingen bij ons kamerkoor – we zijn vooral op zoek naar bassen, tenoren en alten – worden van harte uitgenodigd om eens een repetitie bij te wonen, te luisteren of mee te zingen. Geheel vrijblijvend!

Wij beginnen op korte termijn weer met de studie van muziek van Eric Whitacre in de voorbereiding van een gezamenlijk concert met het Kamerkoor Marum, gepland in het najaar van 2019.