Workshop Vocal Painting zaterdag 14 april Kom schilderen met je stem!

Flyer_A5_DVE_workshop-vocal-painting-def_web20%

Op zaterdag 14 april a.s. van 10:00 – 15:00 uur organiseert het Drents Vocaal Ensemble een workshop Vocal Painting. Enkele leden van ons koor maakten er in 2017 kennis mee en uit enthousiasme biedt het koor belangstellenden – zover de ruimte strekt! – de mogelijkheid om die ervaring ook op te doen. De workshop wordt geleid door Mathieu Vulto, een Nederlandse pionier op dit gebied en vindt plaats in ’t Hunzehuys in Borger. De inschrijving staat ook open voor geïnteresseerde zangers buiten ons koor.

Vocal painting is een manier om balans en afstemming met elkaar te zoeken en op een andere manier aan koorklank te werken, geheel los van een bepaald stuk of de bijbehorende bladmuziek. Daarnaast is het gewoon leuk!

Wat is vocal painting?

Vocal Painting (VOPA) is een uitgebreide verzameling handsignalen die afzonderlijk en/of in combinatie kunnen worden gebruikt om non-verbaal tussen dirigent en zangers te communiceren. Deze signalen kunnen worden ingezet met bekend materiaal om kleine details over te brengen tijdens repetities en vooral uitvoeringen. Ze kunnen ook worden gebruikt om ‘muziek van het moment’ (geïmproviseerde muziek) te maken.

VOPA is geïnspireerd door het ‘soundpainting’ (vanuit de geïmproviseerde en lichte muziek), oorspronkelijk ontwikkeld door de Amerikaan Walter Thompson (VS). Het is opnieuw ontworpen om traditionele directieve technieken aan te vullen.

Zelfs door het gebruik van een kleine selectie van de rond de 7500 tekens kan al een significante verbetering in de muzikale expressie worden bereikt bij elk koor of elke vocale groep. De tekens zijn gemakkelijk te begrijpen en een dirigent (of leider van de groep) kan ze gebruiken om te werken aan ritme, afstemming of om de muzikale expressie aan te passen binnen afgesproken basisparameters. Het is verrassend om te merken hoe gemakkelijk en snel dit systeem werkt.

Meer informatie via de volgende links.

http://aavf.dk/workshops-2017/vocal-painting-vopa/

https://www.youtube.com/watch?v=JQuPJBxOze0&feature=em-upload_owner

https://www.youtube.com/watch?v=tLSIbpvYS5A

Aanmelding en kosten

Datum: zaterdag 14 april  10:00 -15:-00. Inloop v.a. 09:30, lunch 12:00 – 12:30.

Kosten: €20 euro. Inclusief 2x koffie en thee en een kop soep bij de lunch (zelf meenemen, en desgewenst zijn op de locatie broodjes of lunchsnacks verkrijgbaar).

Meer informatie, aanmelding en bevestiging: tot uiterlijk 7 april per e-mail via penningmeester@drentsvocaal.nl. Na het overmaken van 20 euro op NL51 RABO 0309 2288 32 onder vermelding van workshop vocal painting is de aanmelding definitief en volgt bevestiging. Het maximum aantal deelnemers is 40.

Locatie: ’t Hunzehuys, Molenstraat 3, 9531 CH Borger.

Kerstconcert Motetten en meer

Geniet van middeleeuwse en moderne kerstzang

Op zondagmiddag 17 december (aanvang 14:30 uur) in het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal en woensdagavond 20 december (aanvang 20:00 uur) in het Witte Kerkje in Gasselte kunt u naast een aantal middeleeuwse kerstmotetten, motetten van moderne componisten beluisteren. De liturgische muziek wordt gecombineerd met wereldlijke kerstliederen, veelal moderne arrangementen van traditionele kerstliederen en een enkel nieuw lied, van componisten zoals John Rutter (o.a. Rise up, shepherd, and follow) Karl Jenkins (Lullay) en Philip Stopford (Love came down at Christmas en A Christmas Blessing). Het O magnum mysterium (een responsiegezang over het grote wonder van kerstochtend) komt drie keer terug: als compositie van William Byrd (eind 16e eeuw), T.L. de Victoria (einde 16e eeuw) en Morten Lauridsen (20e eeuw). Andere motetten zijn O Nata Lux (Lauridsen), het Magnificat en het Da Pacem Domine van Arvo Pärt.

Voor het complete programma, zie Concerten. Er valt veel te genieten in deze bijzondere en sfeervolle programmering, waarin enkele liederen op de piano worden begeleid. De toegang bedraagt €10,00 (inclusief programmaboekje), kinderen betalen €7,50.

Reserveren voor 20 december via (klik op de link om te mailen) secretariaat DVE, Kiny Stalman-Fietje.

Reserveren voor 17 december via (klik op de link om te mailen) Streekhistorisch Centrum.