Concerten

Muziek
Opnamen van de stukken uit onze concertprogramma's kunt u - niet van ons - vinden op YouTube. Via de Muziek pagina vindt u de componisten en kunt u gemakkelijk video's achterhalen.

2013

Een bonte ruiker: voorjaarsconcert 21 april 2013, Stadskanaal, 14:30 uur
Het bloemenprogramma van 2012 'Een geurige ruiker' werd uitgebreid met verschillende stukken die over (ontluikende) liefde gaan. Met dit programma verzorgde DVE een geslaagde uitvoering in het Streekhistorisch Centrum Stadskanaal: een deel in de Watertoren, het tweede deel in de Villa Ter Marse. Een foto-impressie van de uitvoering en de voorbereidende studiedag kunt u hier bekijken
Programma
'Een bonte ruiker' presenteerde liederen uit verschillende stijlperioden vanaf de middeleeuwen tot de moderne tijd die bloemen en/of de liefde tot onderwerp hebben. Het bevatte renaissancestukken, naast moderne stukken van o.a. Edward Elgar (1857-1934) en de Groningse componist Huub de Lange (geb. 1955). Bekende liederen uit het 19e eeuwse romantische repertoire van Brahms, Schumann, Mendelssohn en Saint-Saëns werden gecombineerd met moderne Scandinavische stukken met een lyrische of impressionistische inslag: Dofta Dofta, vit siren van David Wikander (1884-1955) bezingt een slapende, blonde liefste in een naar seringen geurende pinksternacht, Midsommersang (Svend Schulz, 1913-1998) voert ons mee naar een lieflijke, kleurrijke Deense zomer en een Noors traditioneel folk stuk voor drie vrouwenstemmen waarschuwt ons voor het huwelijk: I mine kåte ungdumsdagar. Hier vindt u het complete programma.

2012

Concertprogramma 'Een geurige ruiker'
Het Drents Vocaal Ensemble heeft samen met Vocaal Ensemble Arioso o.l.v. Tera van den Heuvel (Cantus Europa, volksliederen uit Europa) uitvoeringen verzorgd op zaterdagavond 29 september in de Bethelkerk in Assen en op zondagmiddag 30 september in de sfeervolle Stefanuskerk in Westerbork.
Elk koor verzorgde een eigen programma, terwijl twee liederen samen werden gezongen. Op de fotopagina vindt u een foto-impressie van het dubbelconcert.
Programma
DVE zong liederen van zeer verschillende componisten uit de 16e, 18e, 19e eeuw, maar ook heel modern werk. Voor een precieze opgave, kijk op de Muziekpagina, waar u ook links naar uitvoeringen op YouTube aantreft.
Arioso zong volksliederen uit geheel Europa in een driestemmige bewerking van Jan Vermulst, aangevuld met enkele renaissancestukken.

2011

Concertprogramma Music of Inner Harmony
Op zaterdag 5 (try-out in Nieuw-Buinen), zondag 6 (Veenhuizen) en zondag 13 november (Borger) 2011 voerden het Drents Vocaal Ensemble en het Kamerkoor Marum met succes een gezamenlijk en bijzonder concertprogramma uit. De concerten, waarin elk koor een eigen gedeelte verzorgde en enkele stukken samen werden uitgevoerd, werden goed bezocht. De koren, die beide onder leiding staan van Bernard Slofstra, hebben een mooie prestatie neergezet.
Achtergrond
In het programma waren twee draden verweven. De ene draad is meditatieve, verstilde, mystieke muziek en de tweede draad omvat devote muziek uit de Mariaverering. Natuurlijk is Maria in de christelijke en later katholieke traditie de moeder van Jezus, maar los daarvan is er met haar veel symboliek verbonden die feitelijk veel ouder is. Een symboliek die verwijst naar de godin-moeder, de natuur, het vrouwelijke en het mystieke. Zowel de devotie als het mystiek-meditatieve element heeft door de eeuwen heen prachtige muziek opgeleverd.
Programma Kamerkoor Marum
O Magnum Mysterium - Tomás Luis de Victoria (1549-1611)
Bogoroditse Devo - Sergei Rachmaninoff (1873-1943)
Spassi Boje - Anoniem
Ave Maris Stella - Rihards Dubra (1964)
Programma Drents Vocaal Ensemble
Super flumina Babylonis - Giovanni P. da Palestrina (1525-1594)
Lamentatio - Manuel Cardoso (1566-1650)
Da Pacem Domine - Arvo Pärt (1935)
O Crux ave - Rihards Dubra (1964)
Laudi alla Vergine Maria - Giuseppe Verdi (1813-1901)
Gezamenlijk programma
O Magnum Mysterium - Morten Lauridsen (1943) en Totus Tuus - Henryk Górecki (1933-2010)

2010

Franse componisten
In 2010 bestond DVE 30 jaar. Voor het jubileumconcert - in tweevoud - hebben we een programma van muziek van Franse componisten ingestudeerd. Het omvatte a capella werken van Guillaume de Machaut (1300-1377), een polyfone mis, Maurice Duruflé (1902-1986), Quatre motets, enkele liederen van Camille Saint-Saëns (1835-1921), Claude le Jeune (1528-1600) en Francis Poulenc (1899-1963). Een mix dus van middeleeuwse seculiere en religieuze muziek, en hoogromantisch repertoire, die een goed beeld geeft van ons ambitieniveau.
Uitvoeringen
Zondag 14 november 2010 om 16.00 uur vond het optreden in de Dorpskerk in Borger plaats, zondag 21 november om 16.00 uur voerden we het jubileumprogramma nog eens uit in de kerk van Sleen.

2009

Elgar op het jubileumconcert van Bernard Slofstra
In 2009 hebben we de ingestudeerde muziek (Elgar, Part Songs en Scenes from the Bavarian Highlands) samen uitgevoerd met het Kamerkoor Marum dat ook onder Bernard Slofstra's koordirectie zingt.
In november 2009 traden we twee keer gezamenlijk op ter gelegenheid van Bernards 12,5 jarig jubileum als koordirigent. Bij beide optredens, een in de RK kerk in Veenhuizen en een in onze thuisbasis, de Dorpskerk in Borger, zorgde pianist Jan de Roos voor begeleiding, bij wijze van uitzondering voor ons koor. De optredens waren een groot succes.
Programma
Lullaby / As Torrents in Summer How Calmly the Evening
Aspiration / False Love / Love / My Love dwelt in a Northern Land /
O Happy Eyes / On the Alm / The Dance / The Marksman

2008

Religieuze muziek middeleeuws en modern
Het concert in 2008 bevatte Marialiederen van verschillende componisten en de Mass for four voices van William Byrd.
Programma
Ave Maria Cornelius Verdonck / Ave Maria Igor Stravinsky - Ave Maria Josquin Desprez
Salve Regina Francis Poulenc / Salve Regina Anton Verheij / Salve Regina Franz Liszt
Mass for four voices, William Byrd: Kyrie / Gloria / Credo / Sanctus / Agnus Dei